Om zo goed mogelijk mijn cliënten te behandelen, zijn een aantal zaken voor mij essentieel. Uiteraard dien je de benodigde kennis en vaardigheden te bezitten en is het belangrijk op de hoogte te blijven van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Zoveel mogelijk triggerpoint informatie ieder moment paraat hebben, is ook erg wenselijk. De Online Pijngids is voor mij daarom een ideale ondersteuning!

Ik leg je uit hoe jij deze handige online app voor jouw praktijk kunt inzetten om het jezelf makkelijker te maken én je te blijven voeden met kennis.

 

Je tijd en kennis zo optimaal en praktisch mogelijk benutten

“Het bezit van kennis geeft twee voordelen: men oordeelt minder en men oordeelt beter”. 

Deze uitspraak (van A.P. de Moncrif) legt de vinger op de zere plek. Zoveel mogelijk triggerpoint- en fascia kennis bezitten, zorgt ervoor dat je jouw expertise optimaliseert. Hierdoor weet je sneller waar de moeilijkheden zitten én kun je precies aangeven waar de gebreken zitten.

Óók na 20 jaar triggerpoints behandelen blijf ik nog steeds leren en ontdekken. De kennis die je in dit werkveld kunt opdoen, is groot. Maar waar bewaar je al die kennis die je in 20 jaar opgedaan hebt? Hoe kun je snel bij alles wat je geleerd hebt om dit toe te passen in de praktijk? Ik wilde af van het tijdrovend zoeken in de diverse naslagwerken, zodat ik mijn tijd voor mijn cliënt optimaler kon benutten. Ik wilde hier iets mee: triggerpoint kennis bij elkaar op één plek waar je eenvoudig en snel toegang tot hebt. Maar ik wilde het ook op een plek hebben waar nieuwe informatie makkelijk toe te voegen is zodat het een myofasciaal werk ‘in progress’ blijft.

Informatie over meer dan honderd spieren en pijnklachten

Uiteindelijk heb ik een online bibliotheek opgezet met een berg aan waardevolle kennis: de Online Pijngids. Hiermee kan ik (en jij) snel alle informatie erbij pakken van meer dan honderd spieren die te koppelen zijn aan veelvoorkomende klachten. Het bespaart me veel tijd om de juiste informatie erbij te zoeken tijdens een consult en ik gebruik het ook om te studeren en mijn kennis op te frissen. En voor de cliënt heeft het ook voordelen, want de oefeningen voor zelfbehandeling en stretch kan ik hem eenvoudig na de behandeling vanuit deze tool toesturen. Daarnaast is er een gratis gedeelte van de Online Pijngids beschikbaar met bruikbare informatie, waar iedereen toegang tot heeft. Heel handig ook om jouw cliënten hierop te wijzen. Verderop in dit blog lees je hier meer over en waar je de pijngids kunt vinden en uitproberen.

“Het is niet genoeg te weten, men moet ook toepassen;
het is niet genoeg, te willen, men moet ook hand
elen”.
(Johann Wolfgang von Goethe)

Voor wie is de Online Pijngids en wat kun je er vinden?

Deze Triggerpoints zoekmachine is een uniek zoeksysteem voor iedere masseur of therapeut. Hij wordt zelfs gebruikt door academische ziekenhuizen! Het is dan ook een fantastisch studieboek en ideaal naslagwerk voor beginnende tot zeer ervaren behandelaars. Het begeleid je in jouw zoektocht naar de bron(nen) van pijnklachten.

Als behandelaar achterhaal je die bronnen als je begrijpt hoe alles in het lichaam met elkaar verbonden is. Zeker bij triggerpoints en verkleefde fascia kunnen, net als bij organen en zenuwen, klachten zich op compleet andere plekken uiten. Inderdaad, de zogenaamde referred pain. Deze vorm van pijn kan het soms ontzettend lastig maken om de daadwerkelijke bron op te sporen. De Online Pijngids ondersteunt jou hierbij.

Je vindt er informatie, zoals:

  • Het uitstralingsgebied;
  • Een zelfbehandelingsoefening;
  • Een rekoefening;
  • Aanbevelingen voor je anamnese en behandeling;
  • Andere spieren (antagonist en synergisten) die een rol kunnen spelen bij de klacht;
  • Welke spieren vaak samen triggerpoints ontwikkelen en een connectie hebben;
  • Fasciale connecties die je niet moet vergeten te behandelen.

Tips om efficiënt te werken met de online pijngids.

1. Zet een link van de Online Pijngids op je website

Je kunt jouw cliënten op jouw website doorverwijzen naar de gratis versie van de Online Pijngids. Als je de link van de Online Pijngids op jouw website zet en kiest voor het openen in een nieuwe pagina, dan blijven ze bij jou op de website. Tenslotte weten ze jouw website goed te vinden en kunnen ze altijd even in de pijngids kijken voordat ze op de afspraak komen. Ook als ze later een andere klacht hebben, weten ze waar ze moeten zoeken naar een oplossing. Daarnaast geeft het een professionele uitstraling op je website en weten mensen gelijk wat je doet.

2. Ter voorbereiding op de behandeling

Inlezen en alvast informatie erbij zoeken

Ik loop meestal ´s morgens even alle dossiers van de cliënten langs, zodat ik weet wat ik moet doen en ik de behandelingen goed voorbereid. Daarbij is de Online Pijngids een grote hulp. Ik zoek bijvoorbeeld alle antagonisten en synergisten op en kijk of er speciale fasciale verbindingen zijn die ik mee kan nemen in mijn behandeling.

Deel de Online Pijngids met jouw cliënten

Maak gebruik van het gratis gedeelte van de Online Pijngids als je nieuwe cliënten krijgt. Stuur ze de link van de pijngids toe. Zo kunnen zij alvast zoeken in de klachtgebieden, bij klachten of de trefwoorden. Je zou een korte instructie kunnen mailen of telefonisch toe kunnen lichten hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Heb je de Online Pijngids op jouw website gedeeld met eventueel al een handige instructie? Dan bespaar je jezelf alweer wat extra werk en kun je daar in één klik naar doorverwijzen.

Zo krijgen jouw cliënten een beeld van wat spieren kunnen veroorzaken en zijn ze goed voorbereid op jouw eerste consult. Doordat zij naar jou terugkoppelen welke klachten zij hebben en welke spieren en uitstralingsgebieden hier mogelijk bij betrokken zijn, heb jij alvast een eerste indruk. Het voordeel is ook dat je cliënt betrokken is en mee op zoek gaat naar de oplossing. Daarnaast is het informatief. Misschien beseft je cliënt voor het eerst dat spieren klachten kunnen veroorzaken en meer dan alleen maar een stijve nek. De bijbehorende afbeeldingen in de pijngids in combinatie met de uitleg over de spieren, geeft ook een duidelijke beeldvorming.

3. Tijdens de behandeling

Laat de Online Pijngids open staan op je bureaublad

De Online Pijngids laat ik automatisch opstarten in mijn browser en staat bij mij dus standaard open op mijn laptop. Zo heb ik de informatie gelijk bij de hand en kan ik mijn cliënt direct op het scherm mee laten kijken. Met behulp van deze tool kan ik bijvoorbeeld makkelijk uitleggen wat een triggerpoint is en wat het kan veroorzaken, welke spieren ik ga onderzoeken en waarom. Psycho-educatie is zo belangrijk en bevorderd het herstel aanzienlijk! Aan het einde van de behandelsessie kan ik uitleg voor zelfbehandeling en de rekoefening voordoen en laten zien op het scherm. Super handig!

4. Na de behandeling

Verzamel je observaties, hypothese en acties

Als je klaar bent met een behandeling zit alles nog vers in je geheugen. Maak altijd even tijd voor korte aantekeningen met een actielijstje. Benoem jouw bevindingen, wat jou is opgevallen en je de volgende keer wilt onderzoeken. Misschien wil je in de Online Pijngids nog enkele spieren erbij pakken ter voorbereiding op de volgende afspraak.

Dit is handig zodat je dan in één oogopslag ziet wat je van plan was en je gelijk kunt doorpakken. Als laatste stuur je je cliënt de informatie toe hoe ze thuis verder kunnen en waar ze rekening mee moeten houden, en de factuur natuurlijk ;-)

Probeer de Online Pijngids gratis uit!

Om een volledige indruk te krijgen van de Online Pijngids, nodig ik je uit om zelf een kijkje te nemen. Er gaat een wereld aan vakliteratuur, kennis en weetjes voor je open! Je kunt hem nu ook nog eens twee weken lang helemaal gratis uitproberen! Gedurende deze periode heb je volledig toegang tot de complete Online Pijngids. Hierna stopt de toegang automatisch, tenzij je er zelf voor kiest hem te verlengen. Je zit dus nergens aan vast. Maak er gebruik van.

Enkele reacties van gebruikers die jou voor waren:

 

“Doen, is een te gekke tool!”

“Het beknopte, ideale naslagwerk dat ik zelf had willen maken. Ik snap jouw behoefte v.w.b. de digitale gids helemaal. Ondanks het schitterende handzame boek van Claire Davies ben ik ook altijd weer zelf aan het zoeken om het op een nog handzamere, beknoptere manier op te schrijven zodat ik iets heel snel kan vinden. Dit is ideaal en nu hoef ik het niet zelf te maken.”


“Het is een perfect product en het mooie is dat het continue wordt ge-update. Je kan het ook gebruiken als een studie tool. Het heeft mijn praktijk een lift gegeven, omdat ik nu meer effectief informatief werk en dat bespaart heel veel tijd, maar ook lichamelijk energie. Want als body worker wordt er veel gewerkt met de handen en vingers.”

Deel dit via